Stavros 2017

Jedno od omiljenih mesta za letovanje naših turista, živopisno mestašce Stavros udaljeno je svega sat i po vremena vožnje od granice, od Soluna 70-ak km i sveka 40-ak km od Svete Gore i Uranopolisa.. Izlazi na Egejsko more i Strimonikos (Orfanski) zaliv, a sve plaže u mestu su označene plavom zastavicom zbog izrazito čiste vode. Samo mesto je smešteno u podnožju planine Holomonas zbog čega se odlikuje specifičnom mikroklimom i statusom vazdušne banje.

Na svega petnaestak minuta hoda od centra nalazi se Agnanti, najviša tačka Stavrosa, odakle se pruža panoramski pogled na čitav zaliv. Na ovom mestu nalazi se veliki drveni krst koji se tokom dana, ali i noću, može videti iz svih delova Stavrosa. Ako ste ljubitelji grčke istorije, možete posetiti Stagiru, rodno mesto Aristotela. Na ovom potezu naići ćete na prelepu peščanu plažu Babilon, pa obavezno svratite.

U Stavrosu ni razonode ne nedostaje. Duž obale i glavne ulice proteže se lanac klubova i kafića koji mame mirisom grčke kafe i zanimljivim dizajnom dok se u pozadini vrte aktuelni svetski hitovi. Za one koji više vole tradicionalne zvuke, mogu uživati svake noći u tradicionalnoj živoj muzici i obilju specijalieta u nekoj od mnogobrojnih taverni.

Ko voli da leškari u debelom hladu pored mora – pravac na plažu Platani. Ovde vam suncobran nije potreban, jer prirodna hladovina koju stvara drveće dominira tokom većeg dela dana. Uz okolne terene za sport i zabavu i beach barove sa ležaljkama koje se dobijaju uz konzumaciju jednog pića, opuštanje vam je zagarantovano.

Za malu decu i neplivače idealna je plaža Rihios, poznata i kao gradska plaža Stavrosa. Ime je dobila po rečici koja se nedaleko odavde uliva u zaliv Stimonikos. Duga je 1 km, široka i prostrana, a more plitko, toplo i bistro. Tu je i veliki park sa sadržajima za decu, teren za odbojku, kao i mala marina.