Meteori

Na vrhovima moćnih kamenih stena, monasi sa Svetog Atosa su u XII i XIII veku izgradili 24 manastira koji danas spadaju među najvrednije kulturne spomenike svetske baštine. Veličanstvena priroda, izuzetna arhitektura i kulturno blago koje ovi manastiri čuvaju, razlog su da ne propustite ovaj izvanredan izlet.

Manastiri Meteori je skupina pravoslavnih manastira u blizini Grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete
gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO-a.

Grčki naziv “Μετέωρα” znači “lebdeče kamenje” ili “okačeno kamenje” u smislu “kamenje koje lebdi u raju”.

Smatra se da su još u 11.veku ovde boravili monasi-pustinjaci, a potom sledećih veova počelo vaspostavljanje manastira. Njihov pravi procvat počinje dolaskom otomanske okupacije u ove krajeve, jer je ovako skriveno područje među ogromnim stenama-stubovima omogućilo primereno odstojanje od nove, neprijateljske vlasti. U početku bilo je čak 20 manastira, ali je danas svega 6 preostalo. U prvom razdoblju dolazak do manastira bio je izuzetno težak – preko kožnih lestvica ili putem ogromnih mreža, ali ovo je omogućilo nesmetan život i molitvu  monaha. Početkom 20. veka do manastira su isklesane stepenice. Poslednjih decenija manastiri su postali mesto hodočašća i turističke posete.

Nauka govori da su stene-stubovi stare oko 60miliona godina i da su nastale tokom Tercijara. Vreme i zemljotresi su oblikovali masu stene današnjeg oblika.

 

Autoprevoz znak